24 Aralık 2012 Pazartesi

TİM'in organize ettiği İnovasyon Fuarı 2012


TİM tarafından düzenlenen 2012 inovasyon fuarında sergilenen iki projemden biri olan ve İMMİB 2011 de ikincilik ödülü alan ketane çizeceği kest-it in prototipine dokunma fırsatı buldum:) Eksik olan biraz kestane ve bir sobaydı sadece:)

18 Aralık 2012 Salı

ETMK Platforma 9 Nisan'da yazdığım ve hiç bir cevap alamadığım yazıyı birde burada paylaşmak istedim:


İmmib 2011 Tasarım yarışmalarının ödül töreni, bir sonraki yarışma ilan edilmeden:), nihayet 3 Nisan da yapıldı. 

Bakanımızın onurlandırması amacı ile onlarca ertelemenin ardından Bakanımızın yoğun iş temposu nedeniyle onurlandıramadığı:) bir törenle ödül sahipleri açıklandı.

Bakanın gelmemiş olmasından ziyade beni esas üzen mezunu olduğum MÜ  End.Ür.Tas. bölümü hocalarından kimsenin gelmemiş olması. Listeye baktığımda neredeyse her kategoride öğrenci veya mezunlarının ödül almasına rağmen gelmemeleri bölümümüz adına üzücü. En az bakan kadar yoğun olduklarını düşününce hak veriyorum aslında :))

Her şeyden önce İmmib Tasarım Yarışmaları ülkemizdeki eli yüzü düzgün az sayıdaki yarışmalardan biri. Buna rağmen eksikleri yok değil. Aslında genel olarak ülkemizde yapılan yarışmalarla ilgili çok eksik olduğunu düşünüyorum. Özellikle öğrenci katılımlı yarışmalarda bu dahada göze çarpıyor.Genel olarak bir yarışmanın hem teslim süresinin hemde açıklama ve ödül töreni tarihlerinin belli şartlara bağlı olması gerekir. Bu olmadığı taktirde sürekli ertelenen teslim tarihleri, değiştirilen ödül ilan tarihleri ve İMMİB'te de gördüğümüz gibi sonu gelmeyen tören ertelemeleri ile karşı karşıya kalırız.

Diğer yandan yarışma konseptleri ve bununla ilgili şartnameler çoğu kez "bulunsun" diye konulmuş şartlar gibi geliyor bana. Çünkü ödül alan tasarımların çoğu aslında hiçte konsept ile ilgili olmuyor. Özellikle mobilya yarışmalarında "şartnameyle" "kazanan" tasarımları yan yana koyun, bu şartnameyle bu ürün nasıl seçildi dersiniz.

Birde jüri ile ilgili sıkıntılar var. Özellikle öğrenci katılımlı yarışmalarda, jüride bulunan bazı akademisyenlerin kendi öğrencilerini kayırdığı ve hatta yarışma projesini daha önceden gördüğü ile ilgili duyduklarım ve bir keresinde de gördüğüm olaylar beni çok üzdü. Bu yarışmaların adil bir düzende olduğunu düşünen onlarca katılımcıya yapılan büyük bir hakaret ve saygısızlıktan başka bir şey değildir bu. Bunu kendine yakıştıran o akademisyenlerin hangi ahlak düşüncesi içerisinde olduklarını merak ediyorum. Diğer yandan bu yöntemle yarışmada hak kazanan meslektaşlarım nasıl bir hak yediklerinin farkındalar mı acaba.

Bunların önüne geçmenin yollarından biri jüri üyelerinin yarışmaya katılan her tasarım için neden kazandığını veya neden dereceye giremediğini açıklayan yazı ile tasarım sahibine bilgi vermesi olabilir. Mesela benim kazanmama neden olan tasarımımın hangi özelliğidir ve diğer yandan kaybeden tasarım neden kazanamamıştır. İMMİB in onca para harcayarak çıkardığı koca kitapta her tasarım için kısa bir açıklamaya yer verilebilirdi. Buna benzer uygulamaları yut dışı yarışmalarda görmek mümkün.

Senol DOGAN